Baba A folyamatosan emelkedő energiaárak mellett sokan elgondolkodnak, hogyan lehetne csökkenteni a rezsit.  A fagyos téli napokra igyekszünk néhány jó tanáccsal szolgálni.

Mit tehetünk az ideális fűtés érdekében?
Alapvető szabály, hogy igyekezzünk minden szoba hőmérsékletét külön-külön  szabályozni. A szobák átlagos hőmérsékletének csupán egy Celsius fokos csökkentésével akár hat százalékos energia megtakarítást is elérhetünk.
Ez pedig igazán számottevő lehet a számlákban.

Mennyi a lakás ideális hőmérséklete?
Nincs általánosan érvényes, szigorúan követendő norma, hiszen minden családnak mások az igényei. Ám általánosságban elmondható, hogy a fürdőszobában akár 24 fokra is szükség lehet, a lakás előszobájában ritkán van szükség 15 foknál melegebbre.
A lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet általában 20-22 fok, ugyanakkor a konyhában legtöbbször elegendő a 18 fok is. Éjszakai pihenésre a 18 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb, a dolgozószoba hőmérsékletét pedig a javasolt értékek szerint általában 19 fokra állítsuk be.

LbNagy hidegben is kell szellőztetni?
A rendszeres szellőztetés a helyiség levegőjének nedvességtartalma miatt is fontos, hiszen a fűtés mindenképpen szárítja a levegőt. A kellemes hőérzethez szobáink levegőjének relatív nedvességtartalma legyen 40-70 százalék között. Ezt párologtató használatával, vagy egy nedves ruha fűtétestre helyezésével érhetjük el.

Hogyan szellőztessünk?
Bár a szellőztetés fontos dolog, ügyeljünk arra, hogy „ne fűtsük az utcát”.
A beáramló hideg levegő ne hűtse le belső falakat, bútorokat, melyek ismételt felmelegítése sokba kerülhet. Ugyanakkor frissítsük fel a szoba levegőjét naponta többször akár kereszthuzattal (4-5 perc), vagy hosszabb ideig egy-egy nyílászáró 15-20 perces nyitva tartásával. Ügyeljünk arra, hogy a hőmérsékletet — kis ingadozással — egész nap tartsuk.

Mit tehetünk, hogy ne szökjön el a meleg?
A távfűtött tömbépületekből a meleg leginkább az ajtókon, ablakokon szökik el. Egy rosszul szigetelt lakásban akár 30-40 százalékkal is több energia szükséges a téli fűtésre. Éppen ezért különösen fontos a nyílászárók állapota. Jól záródó, szigetelt ajtók, ablakokkal jelentősen mérsékelhetjük a fűtési költségeket. Nagy ablakok, erkélyajtók esetén érdemes oda figyelni az üvegfelületek k-értékét, amely a felhasznált üveg hőszigetelő képességét adja meg. Az ajánlott érték 1 és 1,5 között van. Az ablaküvege át történő hővesztést csökkenthetjük azzal is, hogy alkonyatkor behúzzuk a sötétítő függönyt vagy leeresztjük a redőnyt.

Rufg Hogyan növelhetjük a fűtés hatékonyságát?
Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, és ne lógjon rá, mert így a függöny kitereli a meleget a szobából!
A radiátor mögé tett alumíniumfóliával megakadályozhatjuk, hogy a meleg a falon keresztül távozzon (a közönséges konyhai fólia megteszi, de speciális fóliák is kaphatók.) Ha tehetjük, akkor szereljünk a fűtőtest fölé polcot. Így a meleg levegő nem emelkedik fel egyenesen a mennyezet magasságáig, hanem előbb a helyiség közepe felé terelődik. Minden esetben győződjön meg róla, hogy a fűtőtest és a polc közötti távolság elég-e ahhoz, hogy a meleg levegő cirkulálni tudjon!

KandalloKályha vagy padlófűtés?
Az új építésű lakásokban továbbra is a fűtőtestek használata esetleg padlófűtéssel kombinálva nyújtja a leginkább költséghatékony megoldást. A fal és födémfűtési megoldások ideálisabb hőátadást biztosítanak, hiszen nem a levegőt melegítik, hanem sugározzák a hőt. Az ilyen alternatív megoldások kialakítása költségesebb, és a nagyobb társasházak esetében nem is biztonságos. A lakók gyakran megfeledkeznek a falfűtés csővezetékeiről és egyszerűen megfúrják azokat. A padlófűtés néhány helyiségben ideálisan alkalmazható, főleg az olyan szobákban, ahol jól tisztán tartható hidegburkolatot használunk és ahol jellemzően nem tartózkodunk sokáig. Ilyen lehet például a fürdőszoba vagy az előszoba. Ugyanakkor a hálószobában egészségügyi okokból kifejezetten tiltják a padlófűtés használatát.

Kapcsolat

RUF Brikett.hu - fabrikett értékesítés
Központi Telephelyünk
2330 Dunaharaszti, Fő út 26.
Telefon: +36-30/948-8156
E-mail: rufbrikett@gmail.com
A számla kiállítója: Fa-zon Bútor Kft.